Over Herendispuut Comitatus

Facimus quod volimus volimusque quod facimus!

‘s-Hertogenbosch

Comitatus

Herendispuut Comitatus Op 21 november 2006 werd in ‘s-Hertogenbosch het Herendispuut Comitatus opgericht. De betekenis van Comitatus, fungeert als voorbeeld voor het dispuut. Herendispuut Comitatus is opgericht door tien mannen, die het destijds niet eens waren met de disputen binnen k.s.v. Gremio Unio. Met hun eigen idealen hebben zij Herendispuut Comitatus opgezet. Deze idealen staan tot op heden centraal binnen het dispuut en worden ondersteund door de lijfspreuk en tevens levensstijl van de Heren van Herendispuut Comitatus: “Facimus quod volimus volimusque quod facimus!’’ Wat zich vertaald naar: “We doen wat we willen en willen wat we doen! ”

Op het moment van schrijven is Herendispuut Comitatus uitgebreid tot een groep van 78 mannen, waarvan 16 zittende leden. De zittende leden van Herendispuut Comitatus zetten zich met trots in voor k.s.v. Gremio Unio en zijn actief in verschillende commissies, werkgroepen en het Hoofdbestuur. Binnen deze organen verrijkt en versterkt Herendispuut Comitatus k.s.v. Gremio Unio met de nodige kennis en ervaring om zo de vereniging draaiende te houden. Hiermee wordt tegelijkertijd het optimale uit hun studententijd gehaald. De stamkroeg van Herendispuut Comitatus, Stadsherberg ’t Pumpke, is al meer dan 100 jaar een begrip in ’s-Hertogenbosch en omstreken en wordt gekenmerkt door Brabantse gastvrijheid en gezelligheid. Zo zitten de heren elke donderdagavond in ‘t Pumpke, waar onder het genot van een glas bier wordt gesproken, gelachen en de motor alvast op gang wordt gebracht voor het vervolg van de avond. Tevens wordt er in Stadsherberg ’t Pumpke jaarlijks Borrels & Buckets georganiseerd door de heren van Herendispuut Comitatus. Dit onvergetelijke feest, waarbij ieder uur een ander drankje in de aanbieding is, staat binnen de vereniging bekend als het paradepaardje van de vele feesten binnen k.s.v. Gremio Unio.

Herendispuut Comitatus biedt elk jaar aan een aantal leden van k.s.v. Gremio Unio de mogelijkheid om Juveniel te worden, aspirant lid van Herendispuut Comitatus. Hiermee krijgen zij de kans om hun sterke eigenschappen te ontwikkelen en de idealen van Herendispuut Comitatus zichzelf eigen te maken. Tijdens een intensieve periode als aspirant lid wordt gekeken of deze jongens waardig genoeg zijn om de naam ‘Comes’ te dragen, waarna zij de felbegeerde en welbekende oranje- blauwe trui krijgen en deze met trots zullen dragen.